{ "title": "Hidrojen Atom Numarası", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Hidrojen-Atom-Numarasi-33.gif", "date": "20.01.2024 09:47:18", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Hidrojenin Atom Numarası, Oksijen ile birleşerek suyu oluşturur, Atom numarası 1, Oda sıcaklığında kokusu, tadı ve rengi olmayan bir gaz, müvellidülma (Simgesi H). Periyodik cetvelin birinci elementi. Elementler arasında en basiti ve en hafifidir. Kâinatın neredeyse %90'ını hidrojen atomları oluşturur. Diğer elementlerin de hidrojen atomlarından, füzyon yolu ile oluştuğu öne sürülmüştür. Yerçekimi yıldızlardan daha az olduğu için, yerküre, hafif olan atomları fazla tutamamıştır. Bu neden ile hidrojen, yerkabuğunu meydana getiren toplam atom sayıları içinde oksijen (%53) ve silisyumdan (% 16) sonra 3. Sırada gelir (% 15). Kütle olarak yerkabuğunun %0,88'ini oluşturmuş olup, 9. Sıradadır. Serbest hidrojen çok düşük miktarda ancak volkan gazlarında ve de atmosferin üst tabakalarında yer alır. Bileşikleriyse yaygındır. Oksijenle birlikte su biçiminde ve mineral hidratlarında veya kömür ve petrolde olduğu gibi karbonla hidrokarbonlar biçiminde bulunur.

Vücudumuz kütle bakımından %10'u hidrojendir. Diğer canlı dokular da hidrojenin, karbon, oksijen, kükürt, azot, vb. İle yaptığı bileşiklerden oluşur. Laboratuvarda seyreltik bir asidin çinko veya başka bir elektropozitif metale etkitilmesi ile hazırlanır. Sanayideyse hidrokarbonların su buharı ile katalitik tepkimesi veya su gazı yöntemiyle ya da birtakım elektroliz tepkimelerinde yan ürün şeklinde elde edilir. Alabildiğine aktiftir. Isıtıldığında diğer elementlerle hidrürler verir. Zayıfça bir indirgendir. Periyodik cetvelde hiçbir grubuna bağlı olmayıp H- iyonu oluşturduğunda halojenlere, H+ iyonu oluşturduğunda da alkali metallere benzemektedir. Oksijenle birleşmesinden büyük bir ısı ortaya çıkar. Bu tepkime ancak yüksek sıcaklıklarda veya katalizör eşliğinde yürür. Oksihidrojen hamlacındaki tepkime 2800C'ın üzerinde bir sıcaklık sağlar iken, tepkimenin de kendiliğinden yürümesi mümkün olur.

Oksijen ve hidrojen gazlarının karışımı (H2/O2 oranı 2/1 özellikle değerine yakınsa) patlayıcıdır bir etki gösterir. Sıvı hidrojenin kaynama noktası çok düşük olduğundan (-253C), laboratuvarda soğutma maksadıyla kullanılır. Yine aynı nedenle, sıvı havaya batırılmış bir Dewar kabında (Termos) dahi birkaç saatten daha fazla muhafaza edilemez. Hidrojen atomu tek protonlu bir çekirdek ile bunun etrafında dolanan bir elektrondan oluşur. Hidrojen molekülleri, birbirine kovalent bir bağ ile bağlanmış iki hidrojen atomundan oluşur (H2). İki allotropu bulunur. Parahidrojende protonların spini birebirdir. Ortohidrojende de spinler ters işaretlidir. Oda koşullarında hidrojenin %71'i ortohidrojen, %25'i ise parahidrojendir. Trityum ve döteryum izotoplarıdır. Daha çok Haber yöntemiyle amonyak üretiminde, petrol arıtımı, hidrojenasyon ve metal tasfiye işlerinde, hidrojen klorür ve metanol üretiminde kullanılır. Yanıcı olduğundan balon veya hava gemileri artık helyum ile doldurulmaktadır hidrojen yerine. Sıvı hidrojen roket motorlarında yakıt olarak kullanılır.

" } ] }