{ "title": "Hidrojen Atomu", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/hidrojen-atomu(1).jpg", "date": "19.01.2024 00:18:06", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Hidrojen atomu, 1 atom sayılı sembolü H olan ametal (Gaz bileşen) bir atomdur, basınç altında ve 20°C'de kokusuz renksiz, oldukça yanıcı H2 olarak bulunan biatomik (Yüksek yanıcı) gazdır. 1.00794 g/mol atom kütlesi ile tüm elementler içinde kütlesi en hafif olan elementtir. Periyodik cetvelde sol üst köşede yer alır.

Hidrojen atomu bilinen evrenin %75'ini oluşturan evrendeki en fazla elementtir. Hidrojen bilinen doğrusal uzay yolunda plazmatik yani maddenin gaz halinden farklı olarak manyetik etkili gaz olarak bulunur.

Hidrojen, Dünya` tek başına bulunamayacak kadar azdır, daha çok metan gibi hidrokarbonlardan elde edildiği gibi pahalıya mal olsa da suyun elektrolizinden de elde edilir.

Hidrojen, tespit edilen üç doğal izotoptan meydana gelir, bunlar ¹H (Protium); hidrojenin %99,98 oranı ile en çok bulunan izotopudur, izotopun atom çekirdeği bir protondan oluşur, ²H (Döteryum); hidrojenin kararlı izotopudur çekirdeği bir nötron bir protondan meydana gelir az miktarda gaz olarak bulunur, okyanus suları bileşiğinde daha fazladır radyoaktif değildir zehirlenmeye yol açmaz nükleer füzyon yakıtıdır zenginleştirilmiş döteryum molekülleri ağır su olarak adlandırılır. ³H (Trityum); çekirdeği iki nötron bir protondan oluşur, radyoaktiftir helyum 3 elde edilir. Bunların yanında laboratuvar ortamında sentezlerek elde edilen beş izotop daha vardır.

Hidrojen atomunun gelişim süreci

1500'lü yıllarda bulunmuş, 1700'lü yıllarda yanabilirliği anlaşılmış, havadan 14.4 kez daha hafif zehirsiz bir gazdır. Evrendeki güneş yıldız sisteminin termonükleer tepkisini oluşumunu sağlayan elementtir. -257.77°C'de sıvılaşır, gaz hali sıvı halinden 700 kez büyüktür, bilinen yakıtlar içerisinde en yüksek enerjiye sahiptir. Hidrojen gazı ilk defa T. Von Hohenheim tarafından metallerin asistlerle karışımından elde edilmiştir önceleri ortaya çıkan gazın hidrojen olduğu anlaşılmamış, Robert Böyle tarafından 1766 yılında tekrar sentezleyerek elde edilmiştir. 1783 yılında Antonio Lavoiser Laplace ve Cavendish'ın buldukları ve yandığında su meydana getiren gaza hidrojen adını vermişlerdir.

" } ] }