{ "title": "Hidrojen Bağı", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/hidrojen-bagi.jpg", "date": "21.01.2024 20:12:21", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "Hidrojen bağı, bir molekülde azot, flor veya oksijen gibi elektronegatif bir atoma bağlı bulunan hidrojenin kısmi artı yük ile yüklenmesi sonucu, aynı veya başka moleküldeki elektronegatif atom ile yapmış olduğu kuvvetli bağa denir. Hidrojen bağının Van der waals kuvvetinden güçlü olmasına rağmen, tipik hidrojen bağı kovalent bağ ve iyonik bağdan biraz daha güçsüz olmaktadır. Nükleik asitler ile proteinler gibi makromoleküller içerisinde, aynı molekülün 2 parçası arasında bulunabilir. Hidrojen bağının adı bağın bir hidrojen atomunu kapmasından dolayı meydana gelmiştir. Genel olarak bağ hidrojenin oksijen, azot ve hidrojenin flor gibi elektronegatif oranı yüksek olan atomlar ile yapmış olduğu güçlü bir etkileşim türü olmaktadır.

Lakin hidrojen bağı atomu iki ayrı atom arasında kullanabiliyor ise bu iki ayrı molekül arasında olan bir zayıflıktan kaynaklanan bir durumdur. Hidrojen bağı çoğu zaman azot ve oksijen gibi negatif yüklü atomlarla diğer bir negatif yüklü atomlara kovalent olarak bağ göstermesi sonucunda hidrojen atomlar arasında bir bağ meydana gelir.

Hidrojen bağı diğer birkaç çeşit bağ türüne oranla daha güçlüdür. Özellikle Van der Waals bağından güçlü olmaktadır. Moleküler arasında en güçlü etkileşimi olanı maddenin kaynama noktası göstermektedir.

Hidrojen bağı yalnız H atomu ile geçekleşebilen bir atom türüdür. Nedeni ise iç kabuk elektronları atom çekirdeğini perdelemesinden kaynaklanmaktadır. H atomu bağları diğer çekim kuvvetleri arasında en kuvvetli olanıdır.

Kimya olarak ise hidrojen bağı, Hidrojen O, N, F gibi elektron etkisi büyük atomlar ile oluşturulduğun da bileşiklerin sıvıların da molekülleri bir arada tutabilen bağlara verilen isimdir.

Biyolojik olarak ise hidrojen bağı, hidrojen atomu arasında ortak olarak kullanılan iki molekül arasındaki en zayıf bağ olmaktadır. Bu bağlar nükleik asit ve protein yapısın da birini dereceden önem arz eder.

" } ] }