{ "title": "Hidrojen Enerjisi", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/hidrojen-enerjisi.jpg", "date": "21.01.2024 03:41:52", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Hidrojen enerjisi, doğada oldukça çok miktarda mevcut olan hidrojen serbest bir şekilde bulunmadığından dolayı doğal enerji kaynağı da sayılmaz. Hidrojenin en sıklıkla bildiğimiz bileşeni özellikle sudur. Genellikle hidrojen farklı ham maddeler ve başka enerji kaynakları ile üretilebilmekte, aynı zamanda hidrojenin üretiminde çoğunlukla dönüştürme işlemi de kullanılmaktadır. Bu sebeple elektrikten yaklaşık bir asır sonrasında teknolojinin gelişimi ile gelecekte ise bir alternatif kaynağı olarak görülen en iyi enerji taşıyıcısıdır. Genellikle hidrojen katalitiğin yüzeyinde ve içinden yanmalı olan motorlarda direk kullanımına en uygun olan yakıt cinsidir. Fakat dünyada ise hidrojen gelişimi sadece yakıt şeklinde kullanılması ve yakıt pili teknolojisinin doğrultusunda olmasıdır.

Hidrojen enerjisi, yakıt pilleri çoğunlukla çevreye zarar vermeyen, temiz ve en yüksek verime de sahip olan enerji dönüşüm teknolojisidir. Genellikle bir türbin veya buhar kazanı kullanılmadan yalnızca kimyasal reaksiyon sağlayarak elektrik enerjisi rahatlıkla üretilebilmektedir. NASA 1950 yılının sonlarında uzay çalışmalarında kullandıkları yakıt pilleri, şimdilerde çoğunlukla ulaştırma sektörü ilk sırada yer alırken hizmet ve sanayi sektöründe de yakıt piler artık başarı ile kullanılabilmektedir. Özellikle yakıt pilleri taşınabilen cihazlarda mesela cep telefonu ya da bilgisayar şeklindeki mobil uygulamalarda kullanılabildiği gibi aynı zamanda elektrik santralleri içinde en uygun güç sağlayıcısı olmaktadır. Ayrıca düşük emisyonu ve yüksek verimliliği ile ulaşım sektöründe oldukça geniş bir kullanım alanına da sahip olmaktadır.

Hidrojen enerji, bu sistem daha yeni olmasına karşı özellikle hidrojenin üretimi kesinlikle yeni değildir. Dünyada her sene yaklaşık olarak 500 milyar m3 hidrojen enerjisi üretilmekte, taşınmakta, depolanmakta ve hatta kullanılabilmektedir. Hidrojen enerjisinin en büyük paylaşımcısı ise kimya sanayi ve özellikle de petrokimya sanayi sahip olmaktadır. Hidrojen kesinlikle karbon içermemesi özelliği ile fosil yakıtlarının sebep oldukları çevresel sıkıntılara yol açmazlar. Elektrik üretiminden ısınmaya kadar pek çok çeşitli alanlarda hidrojen enerjisi artık sıklıkla kullanılmaktadır. Çoğunlukla Hidrojen sıvı ve gaz biçiminde olduğu için çok uzun mesafelerde kolaylıkla taşınabilir, hatta iletiminde bile hiçbir şekilde kayıplar yaşanmaz.

Hidrojen enerjisi, özellikle tatsız, renksiz, saydam ve kokusuz yapıya sahip oldukları için doğada bulunan ve oldukça hafif bir kimyasal elementtir. Doğada gaz hali ile bulunan hidrojen özellikle hava ile kıyaslandığı zaman yaklaşık olarak 15 defa hafif olmaktadır. Çoğunlukla hidrojen ve hava karışımını ateşlenmesi için gerekli olan minimum enerji, genellikle diğer yakıtlara göre çok daha düşük oranlarda olmaktadır. Ayrıca hidrojen enerjisi yakıt şeklinde kullanılmasının en büyük özelliğinden birisi de hem fakir hem de zengin karışımlar ile çok geniş bir hava yakıt karışım oranları aralığında ise tutuşabilir özelliğinin olmasıdır.
" } ] }