{ "title": "Hidrojen Florür", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/hidrojen-florur.jpg", "date": "19.01.2024 08:02:55", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Hidrojen florür: Formülü HF ile gösterilen kimyasal bileşiktir. Hidroflorik asit gibi sulu çözelti formunda bulunur, florun da sanayi kaynağıdır. İlaç ile polimer endüstrisinde kullanılan mühim olan bileşiklerin öncüsü olduğu söylenebilir. Ayrıca petrokimya endüstrisinde de yaygın bir şekilde kullanılır ve oldukça fazla bir şekilde süperasitin bir bileşenidir. Ayrıca oda sıcaklığının altında kaynama eğilimlidir. Suda da çok kolay çözünür. Hidrojen florür kuvvetli bir asit olmamasına rağmen cam ve metalleri aşındırır. Bu nedenle platin, parafin, polietilen kaplarda saklanır. Hidrojen florür asidi %40, yoğunluğu da 1,13 g/cm3tür. Diğer hidrojen halidlerden farklı olarak, HF havadan daha hafiftir ve gözenekli olan maddelerle çok çabuk bir şekilde de yayılırlar. Saf sıvı olarak hidrojen florür, elektriksel iletkenliği yoktur, fakat suda çözündüğü taktirde iyonize olur ve elektriği de iletir hale gelir.

Hidrojen florür yüksek ısıda kararlı olan bir moleküldür. Düşük sıcaklıkta moleküller birbirine bağlanır ve birbirlerinden farklı molekül grupları meydana gelir. Bu asosyasyon moleküller arasında hidrojen köprülerin teşekkülüyle olur. Bunun neticesi olarak da hidrojen florür diğer hidro halojenürlerden daha geç kaynar. Hidrojen florür endüstride, büyük miktarda ve kalsiyum florürün sülfürik asitle muamelesiyle elde edilmektedir.

Hidrojen florür, büyük oranda organik florürlerin elde edilmesinde, bunun yanı sıra camın aşındırılması işinde çokça kullanılır. Camın ana bileşimi olan silisyumdioksit hidrojen florür asidiyle uçucu silisyum tetraflorür meydana getirir. Cam malzemenin üzeri parafin ya da mum ile kaplanır. Aşındırılması istenilen yerlerdeki parafin temizlenir ve hidrojen florür asidi buharlarına tutulursa oldukça parlak cam yüzeyi, o bölgelerin aşınmasıyla mat hale getirilir. Sulu florür asidiyle bu işlem yapıldığı takdirde aşınma neticesinde saydamlıkta bozulma olmaz. Hatta NH4F de ilave edilerek saydamlığı dahi arttırılabilmektedir.
" } ] }