{ "title": "Hidrojen Klorür", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/hidrojen-klorur.jpg", "date": "19.01.2024 06:11:16", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Hidrojen klorür, klor ve hidrojen elementlerinin birleşmesinden oluşan hidroklorik asit olarak da bilinir. Oda sıcaklığında ve normal basınç altında gaz halinde bulunur. Halk arasında tuz ruhu olarak da adlandırılır. İlk ortaya çıkışı 9. Yüzyıldır. Simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiştir. Sanayi Devrimi sonrası birçok keşfin ortaya çıkmasında da etkili olmuştur. PVC ve demir-çelik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak hidrojen klorür tek başına son derece zararlı ve zehirli bir maddedir. Cilde doğrudan temas ettiğinde ciddi şekilde tahriş etmektedir. Bu nedenle hidrojen klorür ile çalışılan ortamda iyi güvenlik önlemleri alınmalıdır. Hidrojen klorür, normal koşulda -27 derecede eriyebilmektedir. 110 derecede kaynama sıcaklığıdır.

Hidrojen Klorürün Ortaya Çıkışı ve Kullanım Alanları

Hidrojen klorür; ilk defa 9. Yüzyılda (800'lü yıllarda) keşfedilmiştir. İlk ortaya çıkışı bilinen sofra tuzu ile sülfürik asidin karıştırılmasıyla gerçekleşmiştir. Ortaya çıkan bu karışım Simya kitaplarında yerini alarak günümüze kadar kimyanın temel taşlarından birisi olmayı başarmıştır. Hayyan, hidrojen klorür ile nitrik asidi karıştırarak kral suyunu keşfetmiştir. Bu su kimyada uzun süre önemli bir yere sahip olmuştur. 17. Yüzyıla gelindiğinde Alman kimyager Glauber tarafından farklı bir şekilde hidrojen klorür gazı çıkarılmıştır. 1772 yılında da İngiliz kimyager Priestley saf hidrojen klorür üretmeyi başarmıştır.

Hidrojen klorür, son derece güçlü bir yapıya sahip asittir. Hidrojen klorür sanayinin en önemli ham maddeleri arasında yer alır. Bunlardan birisi de çeliğin dekapajı işlemidir. Bu işlemde hidrojen klorür yardımı ile çelik temizlenir. Bu işlem öncesinde çeliğin üzerindeki pas temizlenir ve temizlenen kısma %18 oranında hidrojen klorür dökülür. Bu şekilde kolayca temizleme işlemi yapılır.

İnsan vücudu, kimyasal anlamda birçok ilginç özelliğe sahiptir. Bunlardan birisi de midede yer alan gastrik asittir. Kimyagerler gastrik asidi hidrojen klorürün seyreltilmiş şekli olarak ifade etmektedirler. Yani insan midesindeki asit ile bu bileşenin aynı özellikte olduğu görülmektedir. Hidrojen klorür, genel anlamda petrol sanayinde, kimya sektöründe, boya imalatında, ilaç sektöründe, reçine rejenerasyonunda, tekstilde ve metal klorürü üretiminde yoğun olarak kullanılır.
" } ] }