{ "title": "Hidrojen Molekülü", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Hidrojen-Molekulu-57.jpg", "date": "19.01.2024 17:38:34", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "Hidrojen molekülü, birbirinden 0,75'a uzaklıktaki 2 atomun birleşmesinden oluşmaktadır. Aradaki bağ, 2 elektronun ortaklaşa kullanılmasından meydana gelmekte ve çok yüksek olan ayrışma enerjisi, molekülün çok kararlı olduğunu göstermektedir. Hidrojen, renksiz ve kokusuz bir maddedir. Havaya göre yoğunluğu 0,08'dir ve bu bakımdan cisimlerin en hafif olanıdır. Böylelikle gözenekli çeperlerden diğer gazların tümünden daha hızlı geçmektedir. Aynı biçimde kızı derecedeki platin, demir ve iridyum gibi metallerden de sızmaktadır. Hidrojen helyumdan sonra sıvılaştırılması en zor olan maddedir. Dönüşül sıcaklığı -245ºC olan hidrojen atmosfer basıncında -255ºC kaynar,-260ºC'ta katılaşır. Oldukça iyi bir ısı ve iletken maddedir. Özellikle de kendi hacminin 1000 kat fazlasını çözündürebilen paladyum gibi kimi metaller tarafından kolayca soğutulur. Olağan hidrojen, molekül yapıları bakımından birbirinden farklı Ortohidrojen ile parahidrojen gibi 2 izomerini karışımından oluşmaktadır. Ortohidrojen oda sıcaklığında gazın dörtte üçünü meydana getirir; para hidrojenin oranı ise sıcaklık düştükçe artmaktadır. Parahidrojen ayrıca ortchidrojene göre daha uçucudur. Diğer yandan kusursuz bir elektrik iletkeni olması sebebiyle, karışımdaki niceliğini belirlemesini sağlar.

Hidrojen molekülünün özellikleri nelerdir?

Hidrojen moleküleri etkinleştirilmiş biçimleri dışında soğukta çok da etkili değildir. Sıcakta veya katalizörler eşliğinde pek çok tepkimeye girmektedir. Değerli bir element olması sebebiyle çok belirgin elektropozitif bir özellik taşımaktadır. Orta kuvvette bir indirgendir alkali metal oksitler (AL2O3) gibi çok kararlı bileşikleri kaldıramaz. Bununla beraber CuO, NiO vb. Gibi pek çok metal oksidi indirger. Bu yolla katalizör olarak kullanılan çok ufaltılmış metaller elde edilmektedir.

Hidrojen molekülünün üretimi nasıl yapılır?

Hidrojen molekülü sanayide sudan veya hidrojen içeren gaz karışımlarından (Doğal gaz, kokhane gazı, petrol gazı) elde edilmektedir. Bunun yanında sudan, demir elektrotlar eşliğinde sodyum hidroksit ya da sulu bir alkali karbonat çözeltisinin elektrikle ayrıştırılması sonucu üretilir. Bu sırada katotta hidrojen, anotta oksijen açığa çıkmaktadır.

Hidrojen molekülünün kullanım alanları

Sanayi gazlarının en önemlisi olan hidrojen serbest durumda balonların şişirilmesinde uzun zaman kullanıldı. Ancak çabuk tutuşmasından dolayı pek çok kazaya yol açtı; bundan dolayı yerini helyuma bıraktı.

Hidrojen molekülü ayrıca pek çok kimyasal işlemde de kullanılır. Sanayisel olarak da kullanılan hidrojen temel olarak aşağıdaki katalitik hidrojenleme tepkimelerinde kullanılmaktadır.

" } ] }