{ "title": "Hidrojen Oksit", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Hidrojen-Oksit-22.jpg", "date": "19.01.2024 09:36:45", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Hidrojen oksit, kimya alanında kullanılan bir kelimedir. Kimya'da terim anlamı: Su, H2O'dur.

Hidrojen oksit tanımı
Hidrojen; Oksijenle birleşerek suyu oluşturan, atom numarası 1 olan, rengi, kokusu ve tadı olmayan bir gazdır. Çok az miktarda havada serbest olarak bulunur. Daha çok bileşikler halindedir. En önemli ve yaygın bileşiği sudur. (Suyun formülü H20) Suyun ağırlık bakımından %11'i hidrojendir.

Hidrojen, 16. Asırda Paracellus tarafından keşfedilen, Cavandish tarafından ilk olarak 1766'da çalışılmış ve daha sonra yakıldığında su elde edildiği bulunmuştur. 1898'de ise Dewar sıvı ve katı halde hidrojen elde etmiştir.

Hidrojenin geniş bir kullanım alanı vardır. Amonyak, kömürden benzin elde edilmesi, organik bileşiklerin sentetik olarak elde edilmesinde, sıvı yağların katı yağ ile margarine dönüştürülmesi, oksijenle birlikte kaynak işinde kullanılır. Eskiden balonlar, zeplinler hidrojenle şişirilirdi. Hidrojen bombasının yapımı için kullanılan deteryum, bir hidrojen bileşimi olan sudan elde edilmektedir.

Oksijenin: bir element veya kökle birleşmesiyle oluşan madde. Su; Hidrojenle oksijenden oluşan, sıvı halde bulunan, renksiz, kokusuz, tatsız bir maddedir, ab. Meyve, sebzenin sıkılması sonucu elde edilen sıvıdır. Bazı kokulu yaprak ya da çiçeklerin imbikten çekilmesi ile elde edilen kokulu sıvı. Yemeğin sıvı bölümü. Demiri ve demirden yapılan araçları ateşte kızdırdıktan sonra, suya batırılarak sağlanılan sertlik. Bu sıvıdan meydana gelen kitle, deniz, göl, akarsu. Katı halde buz, kaynama noktasından sonra (Gaz) buhar halini alan sıvı.
" } ] }