{ "title": "Hidrojen Peroksit Sterilizasyon", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Hidrojen-Peroksit-Sterilizasyon-29.jpg", "date": "19.01.2024 00:29:29", "author": "Yunus ELMAS", "article": [ { "article": "
Hidrojen Peroksit; H2O2 formüllü ve yoğun olan bir sıvıdır. Kararsız bir yapıya sahiptir ve suya göre viskozitesi (Akmazlık) daha yüksektir. Çok güçsüz bir asit olan bileşiktir. Hidrojen peroksit, oksijenli su olarak da bilinir. Oksijenli su dediğimiz bu madde soluk mavi renkli olup sulandırıldığında renksiz ve kokusuz olup su içinde çok kolay çözünür. Çözünürken ki en güçlü katalizör ise plantin'dir. Alkolde de çözünür ve su ile oksijen vermek amacıyla bozunur. Saf olduğu durumda -0,43 derece sıcaklıkta donar ve 150,2 derece sıcaklıkta ise kaynar. Hidrojen peroksit %90'lık bir çözelti durumunda patlayıcı bir özellik taşımazken %75 - %90 arasındaki derişim durumunda patlayıcı bir davranış sergileyebilir. Saf hidrojen peroksit yavaşça bozunabilir ve bozunmasını durdurmak amacı ile saflaştırma veya bazı kararlılık veren, 8-hidroksikkinolin, sodyum piro fosfat ve alkali metal silikat gibi maddeler katılarak durdurulabilir.

Hidrojen Peroksit Elde Edilişi
Hidrojen Peroksit Kullanım Alanları
Hidrojen Peroksit Sterilizasyon

Bu uygulama genellikle sağlık sektöründe kullanılan malzemelerin sterilize edilmesinde kullanılmaktadır. Bu işlem plazma sterilizasyon olarak bilinir ve sterilizasyon cihazı kullanılarak ameliyathane malzemelerinin temizlenmesi için uygulanır. Sağlık ve kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Ayrıca yaraları temizlemek amacı ile kullanılır. Gündelik hayatta temizleme amaçlı da kullanılabilmektedir. Kötü kokuları gidermek, kıyafetler üzerindeki çoğu lekeyi çıkarmak, ağız bakım suyu olarak, diş fırçalarını dezenfekte etmek ve diş beyazlatmak amacıyla, bulaşık makinesini temizlemek amacı ile, buzdolabını ve asansör gibi makinaları sterilize etmek ve temizlemek amacı ile, sürekli olarak tekrarlayan mantarlar için antiseptik olarak, küfleri temizlemek amacı ile, sivilcelerden kurtulmak amacı ile, yerleri temizlemek amacı ile, evdeki kokuları gidermek amacı ile, lavabo ve tuvaleti temizlemek amacı ile, çocukların oyuncaklarını temizlemek amacı ile, arıtma sanayiinde dezenfektan olarak, kulakları temizlemek amacı ile, tırnak mantarını gidermek amacı ile, tül ve perdelerde temizleyici ve beyazlatıcı olarak;
Görüldüğü gibi birçok yerde ve alanda genellikle dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken kısım Hidrojen peroksit yani oksijenli su maddesinin bu alanlarda saf olarak değil sulandırılarak (Seyreltilerek) kullanılmasının gerektiğidir.

Hidrojen Peroksitin Zararları Nelerdir?
" } ] }