{ "title": "Hidrojen Peroxide", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Hidrojen-Peroxide-77.jpg", "date": "21.01.2024 17:41:35", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "
HidrojenPeroxide, kimyasalsembolü H2O2 'dir. Teknik adı HOOH ve 2 (HO) şeklindedir. İngilizcesi walter boat olup, halk arasında oksijenli su olarak da bilinir. Molekül ağırlığı 34.02 g/mol. Yoğunluk 1.45 gr/cm3'tür. Soluk mavi renklidir. Suyla karışınca renksiz olur. Keskin bir kokuya sahiptir. Yanıcı, aşındırıcı, yanık yapıcı, oksitleyici özellikte bir bileşiktir. Yanıcı maddelerle teması olursa yangın çıkarabilir. Vücudumuzdaki katoloz enzimi, hidrojen peroxid molekülünü parçalama özelliğine sahiptir. Böylece su ve hidrejen molekülü ayrılmış olur.

Hidrojen Peroxide Nerelerde Kullanılır?

Öncelikle kâğıt sanayiinde kâğıdın beyazlatılmasında ve sterilizasyonunda kullanılan güçsüz bir asit bileşiktir. Madencilik, metalurji endüstrisi, kozmetik, ilaç, gıda, ambalaj sanayi, tekstil sanayinde kullanılmaktadır. Sanayi dışında ev ortamlarında da kullanıldığı bilinmektedir. Yaraların temizlenmesinde, doğrama tahtasının temizlenmesinde kullanılabilir. Hidrojen peroxide ile çamaşır deterjanı karıştırılarak beyaz çamaşırlardaki kan ve ter lekeleri çıkarılabilir. Tuvalet ve tezgâh temizliğinde kullanılabilir. Bulaşık makinesi ve buzdolabı temizliğinde kullanılabilir. Metal eşyalar parlatılıp sterilize edilebilir.

Hidrojen Peroxid ile Temas Olursa Ne Yapılmalı?
" } ] }