{ "title": "Hidrojen Reaktörü", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Hidrojen-Reaktoru-86.jpg", "date": "20.01.2024 05:00:15", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Hidrojen reaktörü, içinde nükleer füzyon meydana gelen ve kullanılması mümkün enerjiyi açığa çıkaran reaktördür. Termonükleer reaktör de denir. Bu tür reaktörlerin gerçekleştirilmesi için bazı ülkelerde yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Füzyon reaktörlerinde karşılaşılan sorun, plazmayı, ısısını çoğaltmak için verilmesi gereken enerjiden daha çok enerji alabilecek biçimde reaktör içerisinde tutabilmek ve enerjiyi kullanmak mümkün bir biçimde ortaya çıkarmaktır. Füzyon meydana geldiği zaman açığa çıkan enerjinin, tekrar bu sırada meydana gelen bremsstrahlung ışınımı ile kaybedilen enerjiden daha çok olması için plazma ısısı yeteri kadar yüksek olmalı, yani ateşleme ısısı denen ısıyı geçmelidir. Bilinen en az ateşleme ısısı, kütle değeri 2 olan hidrojen ile kütle değeri 3 olan hidrojenin yani döteryum ve trityum çekirdeklerinin füzyonunda görülür.

Dünyadaki Hidrojen Pazarı

Hidrojen üretimi gerektiğince büyüyen ve geniş bir endüstridir. Bütün dünyada, 2004 senesinde imal edilen toplam hidrojen 50 milyon tondur ve bu imal edilen hidrojenin petrol cinsinden karşılığı 170 milyon ton etmektedir. Yıllık büyüme miktarı aşağı yukarı yüzde 10 düzeyindedir. ABD'de 2004 senesinde aşağı yukarı 11 milyon ton üretim gerçekleştirilmiştir ve bunun sayısal değeri enerji cinsinden karşılığı 48 gigawatt'tır (Karşılaştırılacak olursa, 2003 senesindeki ortalama elektrik üretimi 442 gigawattır.

Hidrojen reaktörü, hidrojenin depolanması ve nakledilmesi gerektiğince pahalı bulunduğu için, üretimin büyük oranı çevresel olarak gerçekleşmiş ve genelde yapımcı firma yönünden derhal tüketilmiştir. 2005 itibarıyla, bütün dünyada, bir sene ortamında imal edilen hidrojenin ekonomik sayısal değeri 135 milyar ABD doları'dır.

Hidrojen, sentetik bir enerji taşıyıcısıdır. Üretim kaynakları son derece bol ve çeşitlidir. Bunların en başta gelenleri, kömür, su ve doğalgazdır. Hidrojen, tanınan bütün yakıtlar içinde birim ağırlık başına en yüksek enerji değerine sahiptir (120,000 kJ/kg). Sıvı durumuna dönüştürüldüğünde gaz durumundaki hacminin yalnızca 1/700'ünü kaplıyor. Saf oksijenle yandığında yalnızca su ve ısı açığa çıkarmaktadır. Hava ile yandığında ise azot oksitler açığa çıksa da başka yakıtlara oranla kirliliği son derece az. Dünyada imal edilen hidrojenin çok büyük bir bölümü, metanın su buharı ile katalitik olarak oksidasyonu tekniği ile doğal gazdan elde edilmektedir. Doğal gazdan başka hidrokarbon yakıtlardan da (Metanol, LPG, Nafta, Benzin) su buharı ile katalitik olarak hidrojen üretilebilmektedir. Hidrojen reaktörü yardımıyla, hidrojen, seçenek olarak, saf oksijen, piroliz ya da hava ile kısmi oksidasyon ve ototermal reforming (Kısmi oksidasyon ve su buharı oksidasyonu bir arada) tepkileri ile de üretilebilmektedir.
" } ] }