{ "title": "Hidrojen Sülfür Zehirlenmesi", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Hidrojen-Sulfur-Zehirlenmesi-33.jpg", "date": "20.01.2024 07:58:33", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Hidrojen sülfür zehirlenmesi, doğada bulunan ve sülfür içeren organik maddelerin çürümesiyle ve endüstride birtakım işler sırasında oluşan gazdır. Hidrojen sülfür doğada özellikle lağımlarda, mahzen ve mağaralarda, kömür madenlerinde petrol yataklarında ve kuyularda bulunur. Çürük yumurta kokusuna benzeyen bir kokuya sahip olan hidrojen sülfür gazı renksizdir.

Hidrojen sülfür zehirlenmesi nedir ve nasıl oluşur?

Hidrojen sülfür gazı ile oluşan zehirlenmelerin birçoğu kaza şeklindedir. Kimyasal laboratuvar çalışanları, şeker pancarı işleyicileri, kuyu kazanlar, tabakhanelerde çalışanlar hidrojen sülfür zehirlenmesi riski olan kişilerdir.

Hidrojen sülfür gazı zehirlenmede solunum ve deri yolu ile vücuda alınır. Hidrojen sülfür gazı son derece zehirli solunum yollarında, gözlerde ve mukoza üzerinde güçlü, zehirleyici ve tahriş edici bir özelliğe sahiptir. Merkezi sinir sistemine zarar verir, koku duyusunun kaybına neden olur. Hidrojen sülfür zehirlenmesi sırasında koku alma duyusu hızlı bir şekilde kaybolduğu için, tehlikeli sonuçlar ve ölümler meydana gelir.

Hidrojen sülfür gazının neden olduğu zehirlenmelerde akut belirtiler, kişide yanma hissi, fotofobi, gözlerde kızarıklık, burun akıntısı, boğazda ve göğüste kaşınma hissi, öksürük, akciğerlerde kuru ve hırıltılı oksültasyon, bayılma, baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik ve dikkat bozukluğu şeklinde ortaya çıkar ve hidrojen sülfür zehirlenmesinde bunların tamamı hafif belirtilerdir.

Zehirlenme orta derecede ise siyanoz, taşikardi, hipertansiyon, ishal, idrarda protein, ateş, pnömoni ve bronşit gelişebilir.

Hidrojen sülfür zehirlenmesinin şiddetli olduğu durumlarda kardiyovasküler sıkıntılar ve solunum bozukluğu oluşarak, zehirlenen kişi ölümcül sonuçlar ile komaya girebilir. Hastanın komadan çıktığı durumlarda pulmoner ve kalp yetmezliği ile akciğerlerde ödem gelişir.

Yıldırım yani felç formunda zehirlenmede ise ani kasılmalar ile seyreden bilinç kaybı ve hızlı ölüm gerçekleşir.

Hidrojen sülfür zehirlenmeleri kronik olarak da yani zamanla yavaş yavaş gelişebilmektedir. Hidrojen sülfüre uzun süre maruz kalan kişilerde gözlerde kızarıklık, üst solunum yolu rahatsızlıkları, mide ve bağırsak bozuklukları gözlemlenebilir. Ayrıca sürekli halsizlik, uyku bozuklukları, genel terleme, hipotansiyon ve deri ile temas halinde kişide dermatit ve egzama gelişebilir.
" } ] }