{ "title": "Potasyum İyodür Hidrojen Peroksit", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/Potasyum-Iyodur-Hidrojen-Peroksit-74.jpg", "date": "21.01.2024 08:20:17", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Potasyum İyodür Hidrojen Peroksit, KI ile gösterilen organik bir bileşik olan potasyum ıyodür, sofra tuzu olarak kullandığımız sodyum klorüre oldukça benzeyen bir yapıya sahiptir. Potasyum iyodür, radyoaktif sızıntı sonrasında havaya karışan radyoaktif iyoda karşı kullanılan bir bileşiktir. Radyo aktif sızıntı öncesinde 130 mg potasyum iyodür tüketilir ise radyoaktif sızıntı sırasında kan dolaşımına girecek olan radyoaktif iyot, tiroit tarafından emilmez. Potasyum iyodür sayesinde kan dolaşımında radyoaktif halde bulunan iyot 1 hafta içinde idrar ile dışarı atılır.

Hidrojen peroksit ise H2SO2 kimyasal formülüne sahip olan, soluk mavi renkli suyla karıştığında ise renksiz hale gelen bir bileşiktir. Çok güçsüz bir asit olan Hidrojen peroksit kâğıt sanayinde kâğıtlara beyaz rengi vermek için kullanılır. Ayrıca dezenfektasyon, oksitleme, antiseptik üretimi ve roket yakıtı üretimi içinde kullanılmaktadır. Potasyum iyodür hidrojen peroksit ayrı ayrı kullanım alanlarına sahip iken ikisinin birleştirilmesi ile bir reaksiyon oluşmaktadır. Bunu birlikte inceleyelim.

Potasyum İyodür Hidrojen Peroksit Reaksiyonu Nedir?

Dünyada bizim farkında olduğumuz ya da olamadığımız sayısız reaksiyon gerçekleşmektedir ve tüm bu reaksiyonlar belli kurallar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Bu kurallardan en önemlisi reaksiyonun istemliliğidir. Reaksiyon gerçekleştiği sırada enerji açaısından daha kararlı bir duruma geçiyor ise bu reaksiyon istemlidir. Bir reaksiyon ne kadar istemli olursa olsun yeteri kadar hızlı değilse reaksiyonun gerçekleşmesi günler aylar ve yıllar dahi sürebilmektedir. Potasyum iyodür hidrojen peroksitin reaksiyonunu artıran bir bileşiktir. Yani potasyum iyodür katalizör görevini üstlenir. Çünkü normal şartlar altında hidrojen peroksitin bozunması çok yavaş bir reaksiyondur. Potasyum iyodürün hidrojen peroksitin reaksiyonunu artırma özelliğini gösteren basit bir deney ile durumu daha net bir halde açıklayabiliriz. İhtiyacımız olan şeyler.
Boya, deterjan ve hidrojen peroksiti karışım haline getirdiğimizde ortamda herhangi bir köpük olup olmadığına bakabiliriz. Daha sonra bu karışımın üzerine bir miktar potasyum iyodür eklendiğinde ani bir köpük çıkışı meydana gelir. Potasyum iyodür hidrojen peroksitin bozunmasını hızlandırarak çıkan oksijen ile köpük oluştururken boya ise bu köpüğün rengini değiştirecektir. Fakat potasyum iyodür miktarında herhangi bir değişim olmaz. Sabit kalır. Potasyum iyodür reaksiyonu katalize etmiştir. Çünkü katalizatörlerin görevi reaksiyonu hızlandırırken kendilerinde bir değişim meydana gelmemesidir. Katalizatörler reaksiyonları oldurmazlar sadece hızını artırırlar, hızlandırırken de bunu reaksiyonun aktivasyon enerjisini azaltarak yaparlar. Reaksiyon aynıdır fakat sadece reaksiyonun mekanizması değişmiştir.
" } ] }