{ "title": "Sodyum Hidrojen Karbonat", "image": "https://www.hidrojen.gen.tr/images/sodyum-hidrojen-karbonat(1).jpg", "date": "19.01.2024 18:54:42", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Sodyum hidrojen karbonat, kimya sektöründe E500 koduyla anılan bir tür gıda maddesidir. Suda çözünebilme özelliği vardır. Normal koşullarda beyaz renktedir. Sodyum hidrojen karbonat 270 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında ayrışarak sodyum karbonat ve karbon dioksid ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu maddelerden sodyum karbonat işlenerek ateş düşürücü ve sindirim sistemini düzeltici bir ilaç olarak kullanılabilir. Sodyum hidrojen karbonat, Avrupa Birliği tarafından da onaylanmış bir gıda maddesidir. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün izniyle de dünya genelinde 43'e yakın ülkede kullanımına izin verilmiştir.