Hidrojen karbonat, bir gıda maddesi olarak tanımlanır. Bu madde, 270 dereceye kadar ısıtıldığında karbonat ve karbon dioksid maddelerine ayrışır. Birçok kullanım amacı ateş düşürücü ve sindirim sistemi düzelticidir.
Hidrojen karbonat günlük hayatımızın neredeyse tamamında vardır ve bundan kaçmak mümkün değildir.
Besin ürünlerinde kullanılma amacı, ambalajlanması ve depo edilmesi evrelerinde lezzeti ve kokuyu korumak için kullanılır. Maddenin kullanılmasına izin verilmesi bazı şartlar altında olur.
Bunlardan bazıları şunlardır- Tüketici tarafından beğenilmesi veya teknolojik açıdan gerekli olması
- Sağlık açısından dozunun iyi kullanılması ve zararsız olması
- Doğallık derecesinin bilinmesi ve muayene edilebilmesi
- Katkı maddesinin muhakkak etiket üzerinde belirtilmesi gerekmektedir.
Eğer ürün monosodium içeriyor ise lezzet arttırıcı olması için kullanılıyordur. Hidrojen karbonat, belli kodlarla tanımlanır. Bu kodlar, uluslararası ticaretin kolaylaşması için de kullanılır.