Sodyum Hidrojen Karbonat
Sodyum hidrojen karbonat, kimya sektöründe E500 koduyla anılan bir tür gıda maddesidir. Suda çözünebilme özelliği vardır. Normal koşullarda beyaz renktedir. Sodyum hidrojen karbonat 270 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında ayrışarak sodyum karbonat ve karbon dioksid ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu maddelerden sodyum karbonat işlenerek ateş düşürücü ve sindirim sistemini düzeltici bir ilaç olarak kullanılabilir.
Sodyum hidrojen karbonat, Avrupa Birliği tarafından da onaylanmış bir gıda maddesidir. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün izniyle de dünya genelinde 43'e yakın ülkede kullanımına izin verilmiştir.
Sodyum Hidrojen Karbonatın Kullanım Alanları
Sodyum hidrojen karbonat, gıda sektörü içerisinde sodyum bikarbonat olarak da tanımlanabilmektedir. Ekmek sodası bilinen bir diğer adıdır. Bu adı almasının sebebi, ekmek üretiminde hamurun daha iyi kabartılmasında kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Yani, sodyum hidrojen karbonat unlu mamullerin mayalanması için fermantasyon maddesi görevi görür. Sodyum hidrojen karbonat, şekerli bisküvilerin üretimi ve sert tip krakerlerin üretiminde de sıkça kullanılır.
Sodyum hidrojen karbonat, mide asidini düzenlemek amacıyla da kullanılabilir. Efervesan ürünlerin içeriğinde de bulunan sodyum hidrojen karbonat, sindirim zorluğunu ortadan kaldırır ve reflü gibi mide rahatsızlıklarını tedavi eder.
Sodyum hidrojen karbonat, nemli ve ağır kokulu ortamlarda kokuları emerek absorbe etme özelliği de göstermektedir. Özellikle de buzdolaplarındaki kokuların giderilmesin bir tablet etkilidir. Sodyum hidrojen karbonat macun şekline getirilerek temizlik maddesi olarak da kullanılabilir. Bu anlamda kısmi olarak diş macunlarında da kullanılabilir. Aynı zamanda dişleri beyazlatır ve ağız kokusunu önler.
Sodyum Hidrojen Karbonatın Zararları Nelerdir?
Sodyum hidrojen karbonat, doğrudan alındığında pH seviyesini düşürür. Bu nedenle mümkün olduğunca en basit şekilde suyla karıştırılarak alınmalıdır. Bunların dışında diğer zararları şu şekildedir; - Vücutta yorgunluk ve uyuşukluk
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Sinirsel gerginlik ve aşırı sinirlilik hali
- Kısmi depresyon
- Genel anlamda vücut ağrısı
- Mide yanması
- Mide asidinde artma
- Kronikleşen yorgunluk belirtileri
- Bağışıklık sisteminde zayıflama
- Sodyum hidrojen karbonat, kek, pasta, ekmek, börek gibi hamur işlerinde yoğun olarak kullanılır. Bu gıdalardaki sodyum hidrojen karbonat vücutta yağ depolanmasına neden olur ve beraberinde kilo alımına yol açar.
- Şeker hastalığının ortaya çıkmasını tetikler
- Kalp damar rahatsızlıklarını tetikler.
19.01.2024 18:54:42
Sodyum Hidrojen Karbonat ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|